HTML

Makk.Marci

Makk Marci egy derék gyerek, - Mindig vidám, sokat nevet, - Játszik, ugrál, tornázik, - Hóban csúszkál, nem fázik, - Télen-nyáron jól mulat, - Mert egészséges, mint a makk!

Gondolatok az anyaságról - A nagyszülők szerepéről

2010.05.13. 13:52 Makk.Marci

Kedves Nagymamák, Nagypapák, Anyukák, Apukák! Nagyon ajánlom Nektek/Önöknek a Nagyszülők szerepéről c. cikk elolvasását! Olyan tanácsok találhatók benne, amelyek alkalmazásával újraépíthetitek gyermekeitekkel-szüleitekkel való, esetlegesen megromlott, vagy nem minden esetben őszinte gyermek-szülő-nagyszülő kapcsolatotokat.

 


Érdemes tudatos erőfeszítéseket tennünk annak érdekében, hogy a nagyszülők - szülők - gyermekek közötti kapcsolatok minél tisztábbak és őszintébbek maradhassanak, mert ha egy pozitív érzelemtöltetű kapcsolatháló alakul ki családunkban, abból minden szereplő töltekezni tud. Ha azonban engedjük, hogy a légkört ki nem mondott sérelmek, szemrehányások mérgezzék meg körülöttünk, az mindenkire romboló hatással lesz – még azokra is, akik minderről az égvilágon semmit sem tehetnek: a gyerekekre. Úgy érzem viszont, hogy őket megfosztani egy nagymama, nagypapa szeretetétől még akkor is vétek, ha nekünk magunknak éppenséggel nem a legharmonikusabb a kapcsolatunk a szüleinkkel.


Miért érdemes teret engedni a nagyszülői szeretetnek, még akkor is, ha nem értetek teljesen egyet például az étkezésekben
Hogyan, és miért is szeret egy nagyszülő
A nagyszülőre bízható feladatok
A nagyszülői szeretet megtapasztalása a gyerekek szemszögéből
Nagyszülői életcélok: egészség és unoka
Mi lehet az életcélnak megfelelő ajándék egy Nagyi számára
Hogyan oldjuk meg konfliktusainkat szüleinkkel úgy, hogy gyermekeink ne lássák kárát
Az egészség ma és a múlt században

 

...mit szeretne inkább: bezárkózva, a saját sebeit nyalogatva leépülni, vagy öt-tíz év múlva az unokáival focizni, játszani, együtt lenni? Gondolhatjátok, hogy melyik életcél győzött!...


És végül idézet egy hozzászólásból:
 

Szóval akkor jó az anyós, ha porhanyós, nem is azt jelenti ami elsőre eszünkbe jutna, nem. Azt jelenti kellően rugalmas és "puha" lelkületű, ezért könnyebb vele előre jutni.
 

 

A cikksorozat előző részei:

 

komment

Címkék: táplálkozás gyermek érdekesség otthon gyermekáldás házi praktikák

süti beállítások módosítása