HTML

Makk.Marci

Makk Marci egy derék gyerek, - Mindig vidám, sokat nevet, - Játszik, ugrál, tornázik, - Hóban csúszkál, nem fázik, - Télen-nyáron jól mulat, - Mert egészséges, mint a makk!

Mák, az elfeledett gyógynövény

2010.02.08. 22:23 Makk.Marci

Imádom a mákot, csak úgy megdarálva, és mézzel összekeverve. Persze lehet kapni mákos töltetű finomságokat is, de sajnos az általános a felfújt élesztős-fehérlisztes-porcukros és gyakran a mákutánzatú péksütemények. Ki nem állhatom ez utóbbiakat.

Találtam egy nagyon jó összefoglalót, mely csak megerősít a heti többszöri mákfogyasztásban. Többek között csonritkulás ellen nagyon hatékony, de szó van benne ópiátokról, alkaloidokról, nikotinról, kábítószerről, a máktermesztésről, a mákkal kapcsolatos babonákról.

Mák, az elfeledett gyógynövény gyors tartalomjegyzéke:

Különleges mákok: fehér mák, őszi mák, díszmák, Származása, elterjedése, Gazdasági és táplálkozási jelentősége, Növénytani jellemzői, Élettényezők iránti igénye, Változékonysága, fajtái, Termesztése, Feldolgozása, hasznosítása, Elkészítése, Nem lesz mákunk?, Mák csontritkulás ellen, Hiedelmek, babonák.
A mák a táplálkozásban és a gyógyításban, A máknövény és fajtái, A mákszemek értékes tápanyagai, A mákmag étkezési felhasználása, Az olívaolajjal egyenértékű a mákolaj, A mákgubó és gyógyhatású vegyületei, Milyen szereppel bírnak az ópiátok?, A legrébebbi ópiát, a "mákony"

 

Néhány finom recept mákkal (emlékezzünk csak vissza a karácsonyra..., milyen finom is tud lenni):

 

komment

Címkék: táplálkozás

süti beállítások módosítása